Clickertraining

Clickertraining is niet alleen ontzettend leuk, maar ook een geweldige methode om een hond nieuwe gedragingen aan te leren. Clickertraining is eigenlijk hondentrainers jargon voor “operant conditioneren”. Dit betekent gemakkelijk gezegd; leren door te proberen. Gedrag wat voor de hond dingen oplevert zal hij blijven hij herhalen. Daartegen zal de hond stoppen met gedrag wat hem niks oplevert.

Een clicker is een klein doosje dat een click-geluidje maakt. De click verteld de hond “Wat je nu op dit moment doet, vind ik zo goed, dat je daar een beloning voor krijgt”. Uiteindelijk zal de hond dus vaker en sneller dat gedrag herhalen omdat hij weet dat hij zo een “click” kan krijgen van zijn baas en dus een beloning ontvangt. Als de hond eenmaal weet welk gedrag hem een beloning oplevert, gaat de baas er een commando aan toevoegen. De hond leert nu dat het commando opvolgen met het gewenste gedrag, aangename gevolgen voor hem heeft. Wanneer de hond het gewenste gedrag uiteindelijk beheerst heeft u de clicker niet meer nodig.

Kortom, clickertraining is een communicatiemiddel waarmee u uw hond op een korte en duidelijke manier kunt vertellen wat u van hem verlangt zonder hem angstig te maken of te dwingen.